Restaurant
Balansiya ( València )
|
UN TOMB
PER VALÈNCIA…
( Octubre del 2015 )
Palmeres,
Oliveres,
Hibiscs,
Ficus i, Cireres
de
fulles enrogides,
de
la mà, ens duen
camí
de l’hospital,
on
els parrupeigs
dels
coloms, ens precipiten
a
endinsar-nos al bell mig
dels
records d’antany...
Fonts
amb decoracions
d’àngels,
dracs, colobres
i,
rajoles de molts colors,
ens
fan assabentar-nos
del
doll de les aigües
vessades
a recer
d’unes
piques folgades.
Uns
versets del cant
a
Balansiya entonem:
“
La claredat i la llum
de
Balansiya està pel
damunt
de qualsevulla
ciutat
d’Al-Àndalus....”
Balansiya
( Nom àrab de
València
)
Irrompim
a l’interior
del
restaurant amb el mateix
nom
de la cantarella,
decorat
amb vidrieres blavenques,
groguenques
i glauques,
conjugant-s’hi
amb
uns llums de petitons
vitralls
virolats i, motllures
de
ferro forjat;
hi
som encerclades per uns
tempanells
encastats
amb
tot tipus d’enrajolats,
on
ens delectem del menjar
àrab,
amb flaire d’essències
i,
de sabors agredolços...
Iniciem
uns preludis
amb
la posada en escena
d’uns
plats, gots i safates
esmaltats,
tots impregnats
de
floridures i, de dibuixos
geomètrics,
on cada objecte
és
fa càlid i complaent
a
frec, dels nostres ulls,
dels
nostres esperits,
de
les nostres mans i, sobretot
dels
nostres paladars...
Els
seients que sobreïxin
de
les murades hi són tots
acotxats
de coixins reblerts
de
brodats i de bronges;
l’ambient
n’és un enrenou
de
música encisadora, que ens
trasllada
als països veïns
del
Nord Africà, on els llaüts,
el
violó i, les darbukes
acaronen
les nostres oïdes..
La
beguda de llima fresca
amb
alfàbega, es converteix
en
un rierol musical per a les
nostres
boques assedegades
en
un dia força xafogós..
Cuscús
i pastís de cúrcuma,
olives
negres corrugades,
humus
i puré d’albergínies
ens
fan recobrar l’ànim;
en
acabar, té amb canyella,
i,
com no...! Vosaltres dues,
filletes
meves !...fent de València
una
delícia i, un somni ensucrat....
Adela
Payá i Prats
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada